Øget strafrente

Strafrenten bliver forhøjet igen ved årsskiftet. Ved indgåelse af nye leasingaftaler i 2024 er det vigtigt at være opmærksom på, at strafrenten stiger med 1,1 procent. Dette skyldes en markant stigning for et halvt år siden.

Når bilbranchen benytter sig af muligheden for betaling af forholdsmæssig registreringsafgift i henhold til registreringsafgiftslovens § 3 b, pålægges der rente på den resterende registreringsafgift, også kaldet “strafrenten.” Rentesatsen reguleres halvårligt, næste gang den 1. januar 2024, hvor den øges fra 4,4 % til 5,5 %.

Tilbage i juli steg renten markant fra 2,4 til 4,4 %, hvilket var en væsentlig forhøjelse. Rentesatsen havde i en periode ligget stabilt omkring 2,3 procent, hvilket også var niveauet i første halvår af 2023.

Øget inflation og rentestigninger skaber udfaldet

Den seneste tids inflation og generelle rentestigninger i samfundet har påvirket strafrenten. Vi håbede på en nedgang ved næste regulering, men desværre er inflationen og det generelle renteniveau ikke faldet tilstrækkeligt endnu. Derfor vil den økonomiske situation om seks måneder have stor betydning for, om renteniveauet vender tilbage til et ‘normalt niveau’ eller forbliver forhøjet. Det afhænger helt af den økonomiske udvikling i samfundet.

DMR beregner leasingafgiften for forlængelsen ud fra leasingrenten pr. dato for gennemførelse (registreringen) af forlængelsen i DMR. Dette betyder, at når et leasingselskab gennemfører en forlængelse af en leasingkontrakt mindst 14 dage før ikrafttræden, f.eks. den 20. december 2023, som ellers ville udløbe den 10. januar 2023, så anvender DMR leasingrenten pr. den 20. december = 4,4 procent til beregning af leasingafgiften for forlængelsen.

Se vores udvalg af leasingbiler her

Flere
Blog indlæg